Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Μαγνήσιο

Έχω διαβάσει πολλές φορές ότι οι σημερινοί άνθρωποι δεν παίρνουν την απαιτούμενη ποσότητα μαγνησίου λόγω μεταβολών στον τρόπο ζωής αλλά και στον τρόπο επεξεργασίας των τροφίμων. Ειδικότερα, οι τροφές που καταναλώνουμε πλέον λόγω λιπασμάτων και περισσότερης επεξεργασίας που υφίστανται είναι δεδομένο ότι περιέχουν λιγότερη ποσότητα ιχνοστοιχείων και βιταμινών σε σύγκριση με παλιότερα χρόνια. Είναι πολύ πιθανό, δηλαδή, κάποιος να βιώνει έλλειψη ακόμα και αν κάνει ισορροπημένη διατροφή. Ένας άλλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι το στρες που «τρέφεται» με τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στον οργανισμό μας. Δηλαδή, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη μπορούν να αφήσουν αποδυναμωμένο κάποιο άτομο που βιώνει γενικώς άγχος και δεν τρέφεται σωστά. 
Υπάρχουν λοιπόν κάποιες συνήθειες που ενισχύουν την αποβολή του μαγνησίου ή τη μη απορρόφηση του.
·         Κατανάλωση αναψυκτικών σε συχνή βάση
·         Κατανάλωση γλυκών, ζαχαρωτών σε συχνή βάση
·         Σωματικό ή ψυχολογικό στρες
·         Καθημερινή κατανάλωση καφέ
·         Αρκετά χάπια (διουρητικά, για άσθμα κτλ)
·         Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ
·         Μεγάλη πρόσληψη ασβεστίου το οποίο τείνει να «ανταγωνίζεται» το μαγνήσιο

Συμπτώματα που μπορεί να έχει κάποιος από έλλειψη μαγνησίου: Δυσκολία στον ύπνο. Δυσκολία να παραμείνει ξύπνιος αλλά και να αποκοιμηθεί. Έντονη υπερένταση, μυϊκούς σπασμούς, ακούσιες κινήσεις στην περιοχή του προσώπου, κράμπες κτλ.  Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει έλλειψη καλύτερα να επικοινωνήσει με γιατρό ή να αλλάξει τις διατροφικές επιλογές του και προτού προβεί σε κατανάλωση συμπληρωμάτων.

Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα εξής:

·         Λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα
·         Ψάρια
·         Φασόλια
·         Ξηροί καρποί και διάφοροι σπόροι (σπόροι κολοκύθας, λιναρόσπορος)
·         Μπανάνες
·         Μαύρη σοκολάτα
·         Αβοκάντο
·         Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
·         Εμφιαλωμένα νερά με αυξημένη αναλογία μαγνησίου έναντι του ασβεστίου

Πηγές:



1 σχόλιο: